Duurzame warmte voor ons allemaal

Warm Lunetten gaat starten met het onderzoek naar alternatieve warmtebronnen voor de wijk.

Subsidie van de provincie Utrecht stelt ons in staat om dit verkennende onderzoek te laten uitvoeren. Met begeleiding van Buurtwarmte gaan we samen met WarmteTransitieMakers inventariseren:

  • Welke duurzame warmteoplossingen mogelijk zijn in Lunetten.
  • Welke oplossingen het meest kansrijk zijn (het best passen bij onze huizen).

Klankbordgroep

Onderzoeksbureau WarmteTransitieMakers bespreekt gedurende het onderzoekstraject de (tussen)resultaten met de Klankbordgroep Warmtebronnenonderzoek.

De klankbordgroep bestaat uit zo'n twaalf wijkbewoners. Zij vertegenwoordigen de wijk en geven hun mening en advies over het verloop en het resultaat van het onderzoek. Zo houden we rekening met wensen en behoeften die in Lunetten leven.

Half december 2024 start het onderzoek. In maart 2025 moet het afgerond zijn. Tijdens het traject vinden drie bijeenkomsten met de klankbordgroep plaats.

WarmteTransitieMakers inventariseert alle mogelijke warmtebronnen in Lunetten die binnen een aantal jaar kunnen worden ingezet, zowel collectieve als individuele warmtebronnen. Op basis van deze longlist stelt de Klankbordgroep een afwegingskader op.

De onderzoekers van WarmteTransitieMakers korten op basis van de afwegingscriteria de lijst met mogelijke oplossingen in. Deze korte lijst presenteren zij. Daarbij geven zij aan of er voor verschillende delen van de wijk andere mogelijke warmteoplossingen zijn. De klankbordgroep denkt mee en geeft een reactie. Op basis daarvan wordt de lijst definitief gemaakt

WarmteTransitieMakers berekent vervolgens voor de oplossingen die op de shortlist staan de CO2-emissie, de technische en financiële haalbaarheid en benoemt voor- en nadelen. De uitkomsten hiervan presenteren zij aan de klankbordgroep. De leden geven hun reactie en adviezen.

Wat gebeurt er na het onderzoek met de resultaten?

In een wijkbrede bijeenkomst kunnen bewoners, belanghebbenden en overheden zich uitspreken over de voorkeursscenario’s. Daaruit ontstaat inzicht in commitment en draagvlak om de volgende fase in te gaan.

Bij voldoende draagvlak van de voorkeursscenario’s wordt een schets gemaakt van uit te werken onderwerpen in de vervolgfase, zoals financiële dekking, passende organisatievorm en contouren energieplan.