Wens

Tegels eruit, groen erin

183
Geplaatst op 19 september 2019, 15:49 uur

Hallo wijkgenoten,

Ik zoek medestanders voor mijn idee om de wijk te vergroenen. Mijn inspiratie komt uit Nijmegen, het Alphons Sieberspad. Dit is weliswaar een geheel nieuw aangelegd wijkje, maar dat kunnen wij natuurlijk ook. De openbare weg is daar niet meer dan een kronkelend karrenspoor (zie afbeelding). De rest bestaat uit gras. Bewoners hebben geen zichtbare erfafscheiding meer aan de voorzijde van hun huis. Alleen een houten vlonder. De oprit naar iedere voordeur bestaat uit stapstenen.  

Het resultaat: je hebt optisch eigenlijk een veel grotere voortuin! Tegelijk doe je de natuur een lol, omdat er veel minder straatstenen zijn. De grond verdroogd minder. En in hete zomers is het koeler doordat er minder stenen zijn die warmte meer afgeven. 

Hoe kunnen we dit voor elkaar krijgen? Door slim te kijken naar de indeling, kun je parkeerplekken verplaatsen. En daar waar dat niet kan, kun je de bestrating vervangen door open klinkers, waar gras tussen kan blijven groeien. Door de straatklinkers bijna helemaal te vervangen door gras met een betonnen kronkelend 'karrenspoor' en de voortuinen zo veel mogelijk te vervangen door gras. Natuurlijk heb je altijd de vrije keuze om je voortuin zo te laten zoals hij is, maar het oogt veel groter als je een paar voortuinen aaneengesloten van gras kan voorzien. Door er een open vlonder over te plaatsen heb je toch een 'eigen' stukje aan huis, maar ook dit is open en daardoor verdroogt de grond er onder ook niet. 

Zijn er meer bewonders die zien zitten? De kracht van dit idee zit voor mij in het collectief.

Wie wil er met me meedenken om dit plan concreet te maken?

 

Illustration
 
Mensen die deze wens delen: 6
Aantal helpers: 2
Aantal trekkers: 1
Ik deel deze wens Ik wil helpen Ik wil trekker zijn
Deel dit:
3 reacties

Gerda Bultstra

ma 23 september 2019 16:21
He Bart, leuk dat je een wens hebt geuit. Dat is precies waar deze tab voor is bedoeld.
Ik kan me voorstellen dat je idee rondom flats goed kan werken. Wel lijkt me dat er ook veel bloemen en planten bij moeten voor de fleur en vooral voor de biodiversiteit (vogels, insecten). En dat je dat dan met el... lees meer

John Buitink

vr 27 september 2019 18:44
Dit plan heeft denk ik eenvoudige aspecten om in straten deels of geheel te realiseren.

jan korff de gidts

di 29 oktober 2019 22:49
Dag Bart,

Je voorstel lijkt op het idee van duurzaam ruimtegebruik. Richt de ruimte zo in dat het een leefstraat wordt. Wil je mij mailen met je telefoonnummer, want ik denk dat ik jullie kan helpen met tips.