Project

Station Lunetten Koningsweg en Openbaar Vervoer (HOV) baan langs of door Lunetten

Geplaatst op 4 december 2019, 14:13 uur

In november 2019 is aangekondigd dat Utrecht fors gaat investeren in verbetering van het openbaar vervoer netwerk. Station Lunetten moet een intercity station worden, gecombineerd met een nog te bouwen station Koningsweg. Daarnaast moet er een HOV (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) verbinding komen in de vorm van een “wiel met spaken”, om het Utrecht Science Park, Westraven en Leidsche Rijn met elkaar te verbinden.

Er zijn twee trajecten die van belang zijn voor Lunetten om te volgen: het mobiliteitsplan & de MIRT verkenning.

 

Toelichting

1.    Het mobiliteitsplan van de gemeente Utrecht. Dit is de lange termijn visie op openbaar vervoer en verkeer, in relatie tot de groei van de stad tot 2040. Het model “wiel met spaken” is onderdeel van het mobiliteitsplan. Dit gaat alleen over de verbindingen van A naar B, en nog niet over de precieze uitwerking van de tracés.


2.    De MIRT verkenning van U-Ned. U-Ned is een samenwerking tussen de Rijksoverheid, gemeenten en provincies, waarvoor de minister eindverantwoordelijk is. Het MIRT gaat over bereikbaarheid en de groei van het aantal woningen in de hele regio. De MIRT Verkenning is een eerste verkenning naar verschillende oplossingen om deze groei te faciliteren. Er vallen 3 oplossingen onder deze eerste verkenning:
a.    HOV verbindingen van Leidsche Rijn, Westraven, via Lunetten naar het Utrecht Science Park.
b.    Een verbinding van Utrecht Centrum naar Nieuwgein
c.    Station Lunetten Koningsweg.

Voor beide trajecten zijn er mogelijkheden om te participeren. De uitwerking van de tracés vindt plaats in de MIRT, maar de kaders ervan worden vastgelegd in het mobiliteitsplan. Het is dus belangrijk om ook in te spreken bij het mobiliteitsplan.

1.    Mobiliteitsplan: 2 inspraakavonden, op 15 december 2020 en 11 januari 2021. Je kunt je voor de avond op 11 januari nog aanmelden: https://omgevingsvisie.utrecht.nl/aanmeldformulier-informatiebijeenkomst-mobiliteitsplan-parkeervisie/ Het is vooral belangrijk dat we als wijk laten weten dat dit leeft, en dat we groot belang hechten aan goede inpassing in de wijk die niet ten koste gaat van het groen rondom de wijk en de leefbaarheid.
2.    MIRT verkenning: 2 informatiebijeenkomsten op 12 en 14 januari 2021. Je kunt je hiervoor hier aanmelden: https://uned8351.activehosted.com/f/30

Het MIRT traject bestaat uit een aantal fases: 1) startfase is globaal richting bepalen, oplossingsrichtingen op hoofdlijnen. 2) analytische fase, daarin wordt het concreter en zullen variantenstudies plaatsvinden. 3) beoordelingsfase, waaruit een voorkeursvariant wordt gekozen en door bestuur vastgesteld.

Doelgroep
Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat 
Wij zullen jullie op deze pagina en via prikbord lunetten en via de BOL op de hoogte houden. Daarnaast gaan we namens de BOL een zienswijze indienen op het mobiliteitsplan. Deze zienswijze willen we ook als petitie, ondertekend door zo veel mogelijk bewoners, aanbieden aan de raad. Uiteraard houden we de participatie mogelijkheden voor het MIRT traject in de gaten en zullen melden wanneer we hierover mee kunnen gaan denken.
Idee
Illustration
 
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 3 projectupdates

Sara Rademaker

Project volgens planning

Update:

lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Sara Rademaker

Project volgens planning

Namens het BOL is een zienswijze ingediend op het mobiliteitsplan van de gemeente Utrecht. De kernpunten van de zienswijze zijn samengevat in een petitie, die we namens zo veel mogelijk bewoners willen aanbieden aan bestuur & raad. Onderteken de petitie hier: https://www.petities.com/geen_tram_door_g...

lees meer
1
Open de update in eigen pagina
Laatste 5 reacties Toon alle 9 reacties

Jan-Berno van Lochem

ma 21 december 2020 10:27
in het mobiliteitsplan 2040 - zie bijlage 1 van de Raadsbrief van 30-11-2020 hierover:
https://ris2.ibabs.eu/Reports/ViewListEntry/Utrecht/f2e4c801-1d3d-4294-9479-258410450018
staat een plaatje op pg 81 dat toch weer heel erg lijkt op het eerste en niet op het MIRT plaatje hierboven. Wat is nu leidend... lees meer

John Buitink

ma 21 december 2020 15:36
Deze verschillen in tekeningen is ook ons opgevallen en hebben daar vragen over gesteld. De antwoorden zijn ook niet hard. Het lijkt er op dat er nog keuzes zijn, en ook voorkeuren. Jouw vraag leg ik voor aan de omgevingsmanager van de MIRT verkenning.

Cees van den Brink

wo 26 mei 2021 13:25
Op de website van architectuurcentrum aroarta staat een mooie blog over de waarden van Lunetten en welke rol deze zouden moeten/kunnen spelen bij de mogelijke toekomstige gebiedsontwikkeling. Mooi leesvoer:

Een woonervenparadijs met stedelijk knooppunt
Ontwikkelen met oog voor gebiedsidentiteit

De idea... lees meer

Cees van den Brink

do 8 juli 2021 08:15
De MIRT-verkenning is inmiddels in een nieuwe fase beland. Lees hier de stand van zaken:
https://www.varnws.nl/regio/stichtsevecht/nieuws/25206/mirt-verkenning-ov-en-wonen-regio-utrecht-gaat-nieuwe-fase-in?fbclid=IwAR14Ys4Oiuo4li8qOtXKuzn8uHa_EP2eawSiQPIgTO1wpGYEKV76LdJO7Oo

Om op de hoogte te blijven e... lees meer