Station Lunetten Koningsweg en Openbaar Vervoer (HOV) baan langs of door Lunetten
In november 2019 is aangekondigd dat Utrecht fors gaat investeren in verbetering van het openbaar vervoer netwerk. Station Lunetten moet een intercity station worden, gecombineerd met een nog te bouwen station Koningsweg. Daarnaast moet er een HOV (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) verbinding komen in de vorm van een “wiel met spaken”, om het Utrecht Science Park, Westraven en Leidsche Rijn met elkaar te verbinden.
Er zijn twee trajecten die van belang zijn voor Lunetten om te volgen: het mobiliteitsplan & de MIRT verkenning.
1. Het mobiliteitsplan van de gemeente Utrecht. Dit is de lange termijn visie op openbaar vervoer en verkeer, in relatie tot de groei van de stad tot 2040. Het model “wiel met spaken” is onderdeel van het mobiliteitsplan. Dit gaat alleen over de verbindingen van A naar B, en nog niet over de precieze uitwerking van de tracés.
2. De MIRT verkenning van U-Ned. U-Ned is een samenwerking tussen de Rijksoverheid, gemeenten en provincies, waarvoor de minister eindverantwoordelijk is. Het MIRT gaat over bereikbaarheid en de groei van het aantal woningen in de hele regio. De MIRT Verkenning is een eerste verkenning naar verschillende oplossingen om deze groei te faciliteren. Er vallen 3 oplossingen onder deze eerste verkenning:
a. HOV verbindingen van Leidsche Rijn, Westraven, via Lunetten naar het Utrecht Science Park.
b. Een verbinding van Utrecht Centrum naar Nieuwgein
c. Station Lunetten Koningsweg.
Voor beide trajecten zijn er mogelijkheden om te participeren. De uitwerking van de tracés vindt plaats in de MIRT, maar de kaders ervan worden vastgelegd in het mobiliteitsplan. Het is dus belangrijk om ook in te spreken bij het mobiliteitsplan.
1. Mobiliteitsplan: 2 inspraakavonden, op 15 december 2020 en 11 januari 2021. Je kunt je voor de avond op 11 januari nog aanmelden: https://omgevingsvisie.utrecht.nl/aanmeldformulier-informatiebijeenkomst-mobiliteitsplan-parkeervisie/ Het is vooral belangrijk dat we als wijk laten weten dat dit leeft, en dat we groot belang hechten aan goede inpassing in de wijk die niet ten koste gaat van het groen rondom de wijk en de leefbaarheid.
2. MIRT verkenning: 2 informatiebijeenkomsten op 12 en 14 januari 2021. Je kunt je hiervoor hier aanmelden: https://uned8351.activehosted.com/f/30
Het MIRT traject bestaat uit een aantal fases: 1) startfase is globaal richting bepalen, oplossingsrichtingen op hoofdlijnen. 2) analytische fase, daarin wordt het concreter en zullen variantenstudies plaatsvinden. 3) beoordelingsfase, waaruit een voorkeursvariant wordt gekozen en door bestuur vastgesteld.
Jan-Berno van Lochem
https://ris2.ibabs.eu/Reports/ViewListEntry/Utrecht/f2e4c801-1d3d-4294-9479-258410450018
staat een plaatje op pg 81 dat toch weer heel erg lijkt op het eerste en niet op het MIRT plaatje hierboven. Wat is nu leidend... lees meer
John Buitink
ron roskam
Cees van den Brink
Een woonervenparadijs met stedelijk knooppunt
Ontwikkelen met oog voor gebiedsidentiteit
De idea... lees meer
Cees van den Brink
https://www.varnws.nl/regio/stichtsevecht/nieuws/25206/mirt-verkenning-ov-en-wonen-regio-utrecht-gaat-nieuwe-fase-in?fbclid=IwAR14Ys4Oiuo4li8qOtXKuzn8uHa_EP2eawSiQPIgTO1wpGYEKV76LdJO7Oo
Om op de hoogte te blijven e... lees meer